Ötletek a sikeres álláskereséshez

Ahhoz, hogy az álláskeresés eredménnyel járjon, és lehetőleg minél rövidebb idő után sikerüljön állást találni, néhány apróságnak tűnő dolgot be kell tartani. Attól függően, hogy mennyire sürgető az álláskeresés, határoljuk be azt a tevékenységi kört, amelyet elvállalnánk.

[wp_ad_camp_1]

Készüljük fel arra, hogy megkérdezhetik, milyen mértékű fizetésre tartunk igényt, ezért gondoljuk át, hogy mekkora az az összeg, amelyre feltétlenül szükségünk van. Kérhetünk ennél 10%-al többet, de vigyázzunk, túl magas jövedelemigény sokat ronthat az esélyeinken. Itt is át kell gondolni, mennyire fontos számunkra az adott pozíció.

Sokan úgy gondolják, hogy álláskeresés során beadják a jelentkezési lapjukat 3-4 céghez, és ha egyik helyről sem kapnak visszajelzést (amire jó eséllyel lehet számítani), máris megállapítják, hogy telített a piac. Ahhoz, hogy az álláskeresés sikerrel járjon legalább 100-150 helyre be kell adnunk az önéletrajzunkat. Nemcsak azokhoz a cégekhez, amelyek épp hirdetnek, hanem a lakóhelyünk közelében lévő, illetve a megszokott útvonalunkba eső összes cégnek, vállalkozásnak el kell küldjük a jelentkezésünket. Hívjuk fel telefonon a személyzetist, és kérdezzük meg, hogy van-e valamilyen üresedés, illetve befogadják-e az önéletrajzunkat. Sok cégnél az önéletrajzok közül elteszik azokat, amelyek szimpatikusak a számukra, és üresedés esetén először ezekből válogatnak.

Ha már feltérképeztük a környezetünket, azután elővehetjük a hirdetési újságokat, illetve a napilapok hirdetési rovatait. Itt már pontosabban igazíthatjuk jelentkezésünket a felkínált állásokra. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy álláskeresés során a jelentkezésünkbe valótlan adatokat írjunk be, de ha széles munkatapasztalattal rendelkezünk, akkor a cég által keresett pozícióhoz leginkább illő tapasztalatainkat domborítsuk ki.

Használjuk ki az internet adta lehetőségeket, és keressünk állásközvetítő portálokon, apróhirdetési oldalakon is. Ha állást keresünk, és nem kiegészítő munkát, akkor csak azokra a hirdetésekre válaszoljunk, ahol pontosan megírják a betöltendő állás paramétereit (munkaidő, munkavégzés helye, pontos munkakör, stb.). Az viszont ne tartson vissza bennünket a jelentkezéstől, ha az álláshirdetés feladójának elérhetősége egy ingyenes levelezőprogram e-mail címe. Vannak munkáltatók, akik nem akarják bárki előtt felfedni, hogy álláskereső hirdetéseket adnak fel. Az álláskereső portálokon általában van lehetőség önéletrajz feltöltésére, amelyet az álláshirdetők elérhetnek. Használjuk ki ezt az eszközt is, és ahol csak lehet töltsük fel önéletrajzunkat.

Az állás keresés során ne hagyjuk ki ismerőseinket sem, tudnunk kell, hogy sokszor a legjobb állásokat meg sem hirdetik, azokat ismeretségi körön belül be tudják töltetni.