Mit kell tudnunk a rövidlátásról?

Akkor beszélhetünk ilyen problémáról, ha a szemtengely hosszabb az átlagosnál, illetve a szaruhártya vagy a lencse túlságosan domború.

[wp_ad_camp_1]

Rövidlátás esetén a beteg a közeli tárgyakat, személyeket pontosan és élesen látja, ám a távolban lévő dolgok esetén a képeket nem megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül. Mivel a rövidlátást több tényező is befolyásolhatja, így annak kezelése is több módon történhet. Abban az esetben, ha látási problémákat a megnövekedett tengelyhosszúság okozza, akkor ez mindaddig látási panaszokat okozz, még a növekedés meg nem áll. A rövidlátás családokon belül gyakran fordulhat elő, ugyanis örökletes dolog. A rövidlátás súlyosbodása esetén, komoly szövődmények is felléphetnek, melyeknek a következménye az is lehet, hogy leválik a retina, sőt a legrosszabb esetben, akár meg is vakulhat. Ám ez igen ritka eset, ugyanis a rövidlátók közül 5-6% -al történik ilyen ideghártya leválás. Ám ennek is mindig előzménye van, főként fizikai megterhelés, mint pl. nehéz tárgy emelése, vagy éppen nehéz szülés is befolyásolhatja. A rövidlátók estében sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki zöldhályog, mint más embereknél.

Szemvizsgálat
Szemvizsgálat

Ebben az esetben a látáskorrekciót legegyszerűbben szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálható.  A rövidlátók esetén a szem mínusz szórólencsével alkalmazásával javítható. Illetve ma már számos különböző sebészeti módszereket ismerünk, vagy éppen lézeres kezeléseket ismerünk, melyek segítséget nyújthatnak. A megfelelő lencse megtalálásában mindig szakorvos segítségét kérjük, melyet úgy találhatunk meg, ha a lencsék cserélgetésével megállapítjuk a szükséges dioptriát.  A szemünk egészsége nagyon fontos, így tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél később kerüljön sor kontaktlencse vagy szemüveg alkalmazására.