Mire kell figyelni a szivárgás elkerülése érdekében?

Ha bármilyen problémát észlelünk a kazánnal kapcsolatban, különösen, ha szivárgásról van szó, akkor azonnal értesíteni kell egy szakembert, aki a helyszínre tud menni és helyrehozni a problémát.

[wp_ad_camp_1]

A szivárgás körüli tennivalókról az itt található linken olvashat többet. A gázkazán számos figyelmeztető jelzést tartalmaz, amik hibajeleket küldhetnek, ha valami nincs rendben. Ha azt észleljük, hogy a kazán rendellenesen működik, akkor érdemes figyelmet szentelni ezeknek a jeleknek. A gáz természetes formában egy színtelen, szagtalan gáznemű anyag, amit az ember nem észlel, csak ha már baj van. Abban az esetben, ha a gázt illatosítják, könnyen felismerhetővé válik. Amolyan záptojáshoz hasonló szaga lesz. Ha emellé még sziszegő hang is társul, akkor valóban nagy a baj. Ekkor minél előbb el kell hagyni az épületet és segítséget hívni. Ha a gázszivárgás kis mértékben, de állandóan jelen van, akkor fejfájást okoz. Az is árulkodó jel, ha a lakásban lévő virágok az öntözés, ápolás ellenére is kókadozni kezdenek. Szintén intő jel, ha az ablaknál lévő radiátorok szivárognak. Ennek leggyakoribb jele, hogy ok nélkül kondenzálódni fognak az ablakok.

Arra is érdemes figyelni, ha furcsa, nem megszokott hangokat hallat a kazán. Az a legbiztosabb, ha szerelőt hív és ellenőrizteti a készüléket. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha új lakásba vagy házba költözik vagy, ha albérletet vált, valamint a gázvezetékeket sem árt leellenőrizni. A legtöbb esetben a dokumentációban az előzetes szivárgásokat feltüntetik. Ezek intő jelek lehetnek, hogy gyakrabban érdemes ellenőriztetni a gázkazánt. Ha így teszünk, akkor a gázkazán még hosszú ideig fog rendeltetésszerűen működni. Bővebb információk a futes-gazszereles.hu weboldalon.