Milyen jelei vannak a szervezet elsavasodásának?

Az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult életvitelünk. A környezetszennyezés, az állandó stressz és a táplálkozási szokások megváltozása komoly befolyást jelent szervezetünkre, egészségi állapotunkra. A változások legfőbb oka a táplálkozás, illetve az egészségtelen táplálkozás a feldolgozott élelmiszerek, a telített zsírsavak és a cukor túlsúlya a táplálkozásban.

Elsavasodott szervezet, illetve némely betegségek közt egyértelmű összefüggés mutatható ki. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a gyomor savtermelése nem képezi részét a szervezet sav-bázis háztartásának. A szervezet elsavasodása manapság általános problémának számít. A szervezet folyadéktereinek pH értéke, vagyis vegyhatása áll a test sav-bázis egyensúlyának középpontjában. Azt mindenképp tudni kell, hogy ez egy nagyon érzékeny rendszer, melynek esetében a pH bármely irányú megváltoztatása komoly problémát jelent, mivel az enzimek megfelelő működését akadályozza. Márpedig, ha a szervezet sejtszinten nem megfelelően működik, akkor az a teljes szervezetre kihatással van.

Ha a szervezet elsavasodik, annak vannak bizonyos tünetei, mint például a gyakori fejfájás, a gyenge immunrendszer, a narancsbőr megjelenése, az állandó fáradtságérzet és az emésztési panaszok. Ha egyértelmű bizonyítékot szeretnél szervezeted elsavasodására, akkor érdemes beszerezni egy pH mérésre alkalmas indikátorpapírt. A vizeleten keresztül lehet a legegyszerűbben kimutatni a szervezet elsavasodását. Az ideális érték 7, viszont 6,5 és 6,8 közötti eredmény is megfelelő. Az ettől eltérő eredmény viszont problémát jelent. Fentebb már szót ejtettünk az elsavasodás okairól, amik a stressz, a mozgáshiány, a dohányzás és a savat képző élelmiszerek fogyasztása lehetnek.