Miben tud segíteni a konzuli szolgálat?

Külföldi utazás esetén nem csak arról kell gondoskodni, hogy minden fontos dolog be legyen pakolva a bőrödbe és az összes okmány meglegyen az utazáshoz. Érdemes a konzuli szolgálat kapcsán is tájékozódni és tudni, hogy milyen esetekben lehet segítséget kérni.

Konzuli szolgálat a bajba került magyar állampolgárok számára nyújt konzuli védelmet szükség esetén. Ezzel a legtöbb ember tisztában van, ugyanakkor azzal már kevésbé, hogy ez a védelem pontosan mit jelent. Érdemes azt is tudni, hogy mi az, amiben viszont nem tudnak segíteni. Ha az adott külföldi országban, ahol tartózkodik nincs elérhető távolságban magyar képviselet, abban az esetben bármely más európai uniós tagállam képviseletéhez lehet fordulni. A konzuli szolgálat tájékoztatást ad válsághelyzetben, továbbá a hazatéréshez is segítséget nyújt. Ha külföldön ellopják vagy elveszíti útlevelét, esetleg az utazás során döbben rá, hogy az okmány lejárt, akkor is a konzuli szolgálathoz érdemes fordulni, mivel ideiglenes útlevelet kaphat. Ezenkívül a konzuli szolgálat tanácsadással közreműködik önerőből vagy egy ismerős anyagi segítségével történő hazatérés megszervezésében.

Külföldi haláleset esetén a konzuli szolgálat értesíti a hozzátartozót, valamint tájékoztatja őt, a holttest hazaszállítása vagy eltemetése kapcsán szükséges információkról. A konzuli szolgálat nagyon sok tekintetben tud segíteni, viszont nem mindenben. Például külföldi munkaközvetítésben és munkaügyi viták rendezésében nem vállal szerepet. Ezenkívül nem garantálja külföldön a személyi biztonságot, ez mindenkinek egyéni felelőssége. A konzuli szolgálat a jogerős letöltendő büntetés enyhítésében, illetve visszavonásában sem játszik szerepet. Éppen ezért ilyen esetekben felesleges a konzuli szolgálat segítségét kérni.