Katalizátor, a kipufogó része

A katalizátor ma már az összes korszerű gépjárműben megtalálható. A környezet és annak védelme szempontjából egy roppant hasznos alkatrészről van szó. A katalizátor funkciója ugyanis, hogy csökkentse a kipufogó gázok káros anyag tartalmát és elősegítse a tökéletesebb üzemanyag égést.

[wp_ad_camp_1]

Katalizátor a benzines és dízeles gépjárművekben is egyaránt megtalálható! A katalizátor nagyon fontos szerepet tölt be a kipufogórendszerben, ugyanis a káros anyagokat megszűri és a környezetre kevésbé ártalmas, semlegesebb anyagokká alakítja át. A katalizátor a kémiában is megtalálható vegyi katalizátorról kapta a nevét. A vegyi katalizátor egy olyan anyag, mely úgy gyorsítja fel a kémiai reakciót, hogy ő maga nem változik meg maradandóan. A katalizátor sokféle anyagból készülhet és felépítésében is nagy eltérések lehetnek. Ma már elképzelhetetlen, hogy a modern gépjárművekbe ne kerüljön katalizátor, azonban egykor beérték azzal is, hogy a szénmonoxidot és a szénhidrogéneket, tehát a kipufogógáz két fő komponensét oxidáció útján szén-dioxiddá és vízzé alakították. Ez napjainkban három komponensre bővült. Sőt, ma már vannak olyan gépjárművek, melyekben nem egy, hanem két katalizátor is található!

Viszont az csak keveseknek tűnik fel, hogy két katalizátorról van szó, mivel jellemzően egy házban helyezkedik el a két katalizátor. Ezeknek nevük is van, redukciós és oxidációs katalizátor. A hatékonyság tovább növelhető, azáltal, hogy a két katalizátor közé levegőt fújnak be. Ennek köszönhetően még tökéletesebb lehet az égés. Ma már többféle katalizátor kapható. Vannak, amiket kifejezetten egy bizonyos autótípushoz készítenek és vannak az univerzális katalizátorok, melyek bármely autóba beszerelhetők. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!