Hogyan kell karbantartani a klímát?

Míg pár évvel ezelőtt a legtöbb autó esetében a lehúzott ablak jelentette a klímát, ma már szinte nem gördül le olyan autó a gyártósorról, amibe ne szerelnének hűtőberendezést. Ha szeretnénk, hogy sokáig rendeltetésszerűen funkcionáljon, akkor karban kell tartanunk.

[wp_ad_camp_1]

A klíma karban tartásáról itt olvashat többet. A mai autók klímája már multifunkcionálisnak mondható, hiszen sokkal összetettebb munkát végeznek, mint a régiek. Ez azt jelenti, hogy nem csak a hőmérsékletet tartja fent, de alacsonyabb páratartalmat biztosít, ezenkívül megkíméli az utasteret a pollenektől és a portól. Az igazán modern berendezések képesek ionizálásra is, vagyis megtisztítják a levegőt a nem kívánatos mikroorgazmusoktól a negatív részecskék segítségével. Ha egy hőségtől forró napon elindítjuk a klímát és azt érezzük, hogy furcsa, poshadt szag üti meg az orrunkat, akkor az arra utal, hogy valami nagyon nincs rendben. Legtöbbször a légkondicionáló berendezés kondenzvízében kell keresni a hibát, hisz valószínűleg elszaporodtak benne a baktériumok.

Az autóklíma tisztításának számos különféle módja akad, aminek leginkább a pénztárca szabhat határt. Léteznek otthoni és különféle modern technikai megoldások. Egy egyszerű klímafertőtlenítéshez még szerelői tudás sem szükséges. Csak ki kell emelni a pollenszűrőt és az utastér légbeömlőibe kell nyomni egy vékony csövön át fertőtlenítő habot. Ennek van ugyan némi kockázata, hisz a hab elérheti akár az elektronikát vagy a hifit is. A légkondi karbantartása az egészség szempontjából is sarkalatos kérdés, hisz, ha az autóba pollenérzékeny személy ül be, akkor a poklok poklát fogja átélni az út során. Ezenkívül az egészséges személyek is nagyobb eséllyel betegedhetnek meg a szennyeződésekkel teli klíma miatt.