Fakivágás szakember által

Bizonyos helyzetekben elkerülhetetlenné válik a fa kivágása, hiába nem szeretnénk megcsonkítani környezetünk. Ekkor legtöbbször érdemes szakember segítségét kérni.

[wp_ad_camp_1]

Fakivágás sokszor azért válik szükségessé, mert a fa veszélyesen közel van a felsővezetékekhez, rálóg a tetőre, cserepekre, túl közel van a házhoz, egy szóval veszélyt jelenthet lakóhelyünkre. Tudni kell, hogy a favágás egyáltalán nem rutin munka, rendkívül balesetveszélyes, ezért érdemes szakemberhez fordulni. Ha egymagunk, esetleg pár barát segítségével igyekszünk kivágni a fát, akkor akár nagyobb kárt is okozhatunk, így jobb a szakemberre hagyni a munkát. Arról is érdemes tudni, hogy a lakásbiztosítás térít idegen tárgy rádőlése esetén, tehát kidőlő fák is ide tartoznak, azonban, ha a mi magánterületünkön áll a fa, akkor az nem számít káreseménynek, vagyis nem fizet a biztosító. Tehát szükséges a megelőzés, ha nem akarunk komoly károkkal szembesüli a kidőlt fa miatt.

Érdemes még azelőtt szakemberhez fordulni, mielőtt a fa lombozata gyarapodna, mivel úgy még nagyobb munkát jelent a fa kivágása. Érdemes lehet a helyi önkormányzaton érdeklődni, hogy a fa engedélyköteles-e. Meglepő lehet, de a közterületen lévő fák akkor is engedélykötelesek, ha egykor mi magunk ültettük őket. Ha engedélyköteles a fa, akkor meg kell indokolni a fakivágást. Akármilyen indokkal ugyanis nem lehet kivágatni a fát, például az, hogy a fa beárnyékolja a házat nem számít elég nyomós indoknak. Megfelelő indok lehet viszont, hogy a fa vagyont vagy életet veszélyeztet. A favágó alaposan kiszámítja a fa dőlési szögét és figyelembe veszi a fa környezetében lévő tárgyak, értékek megóvását is. Bővebb információkért látogasson el a fakivágás-tuskómarás.hu weboldalra!