Ekcéma kezelése és típusai

Az ekcéma egy gyulladásos bőrbetegség, amely hámlással, bőrpírral, viszketéssel és bőrszárazsággal jár. Ilyen tünetek esetén minél előbb orvoshoz kell fordulni.

[wp_ad_camp_1]

Ekcéma kezelése által hamar elfelejtheti a kellemetlen tüneteket! Az ekcéma egy olyan krónikus, gyulladásos bőrbetegség, aminél vannak úgy nevezett nyugalmi szakaszok, de aztán újra és újra megjelenik a betegség. Alapvetően száraz, vöröses, hámló, viszkető bőrfelület, de az sem ritka, ha nedvedzik. Az ekcémának van egy örökletes típusa az atópiás ekcéma. Ez nem azt jelenti, hogy akitől örököltük az is ekcémás volt, hanem lehetett asztmás vagy szénanáthás is. Ekcémás tünetek leginkább a nyakon, karon, lábon és arcon jelentkeznek. Az sem ritka, hogy az ekcéma már gyermekkorban jelentkeznek. Ugyanis ez a gyermekek leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Ekkor leginkább a fentebb már említett atópiás ekcéma jelenik meg. A gyermekkori ekcéma általában csecsemőkorban alakul ki és az idő múltával változik az állapota. Nehéz előre megmondani, hogy a gyerek később kinövi-e, de alapvetően sajnos negatívak a tapasztalatok.

Az ekcéma legtöbbször nem gyógyítható véglegesen, azonban kezeléssel elérhető a tünetmentes állapot. A tisztálkodás során nagyon óvatosnak kell lenni, nem szabad használni fürdőhabot, szappant, valamint a hosszú fürdőket is mellőzni kell. Sokan a gyors hatás miatt szteroid tartalmú kenőcsöket használnak, azonban ezeket nem ajánljuk a mellékhatások miatt. Jobb helyette szteroid mentes kenőcsöket használni, amik bár lassabban hatnak, de nincsenek kellemetlen mellékhatások. Kiegészítő kezelésként antihisztamin tartalmú gyógyszereket érdemes szedni. Előtte, azonban mindenképp konzultáljon bőrgyógyász kezelőorvosával.