Csapadékvíz a lakásban

Most nem feltétlenül arra gondolunk, hogy az esővíz a falon vagy a tetőn át beszivárog a lakásba, sokkal inkább arra a jelenségre, amikor nagyobb esőzések alkalmával feltűnően nehezen akar lefolyni a víz a lefolyóban vagy akár feljön a szennyvíz a WC-ben. Ennek általában az az oka, hogy a csapadékvíz elvezetés a szennyvízcsatornára van rákötve.

[wp_ad_camp_1]

Ha bővebben szeretne tájékozódni a szennyvízcsatornára kötött csapadékvíz elvezetésről, akkor klikkeljen ide! Régen teljesen normális volt, hogy csapadékvízelvezetőket rákötötték a szennyvízcsatornára, különösen a belvárosi területeken. Ez ma már tilos, sőt komoly büntetésre számíthat, aki ezt mégis megteszi. Ma már két párhuzamos elvezetést építenek ki, tehát a szennyvízelvezetés és a csapadékvíz elvezetés külön ágakon fut. Igaz, hogy ez drágább és a kiépítés is nagyobb munkával jár, azonban mindenképp megéri. Logikus, hogy a csapadékvíz nem szennyvíz, tehát nincs szükség külön tisztításra, sőt, meglehetősen drága is lenne, ezért fontos, hogy a csapadékvíz ne ide legyen elvezetve. Az olyan területeken, ahol már kiépült a szennyvízelvezetés, ott szigorúan tilos a csapadék vizet a szennyvízcsatornába vezetni.

Annak érdekében, hogy ez nyomatékos legyen, kormányrendelet született, ami csak abban az esetben engedélyezi az esővíz szennyvízcsatornába vezetését, ha a csapadékvíz elvezetésére semmilyen más lehetőség nem jöhet szóba. Ez csak a régi belvárosi házakra vonatkozik, ahol nincs vízelvezető árok és külön csapadékelvezető kialakítása sem jöhet szóba. Nem érdemes trükközni, mivel a vízmű olykor ellenőrzéseket tart és ha kiderül a turpiság, akkor komoly bírságot szabnak ki a tulajdonosra! Bővebb információkért látogasson el a dugulaselharitas-mesterek.hu weboldalra!