Állás a megszokotthoz képest más aspektusban

Nem csak az iskolapadból kikerülő diákok számára nehéz döntést hozni, hogy milyen irányba induljanak. Ma már nem igazán állja meg a helyét az állítás, hogy elhelyezkedünk egy munkahelyen és egy nap onnan megyünk nyugdíjba. Sokkal valószínűbb, hogy a mai fiatalok számos munkahelyen megfordulnak, sőt akár párszor pályát is módosítanak.

Állás kapcsán nem elegendő keresni egyet, ami jónak tűnik, ugyanis így könnyen lehet, hogy rövid időn belül azt fogjuk érezni, hogy valami nem stimmel. Pályakezdőként, de akár több éve vagy évtizede a munkaerőpiacon tevékenykedőként is érdemes átgondolni, hogy milyen irányba szeretnénk indulni, ehhez pedig nem árt az önismeret. Át kell gondolnunk, hogy melyek azok a területek, amik érdekelnek minket, milyen munkát végeznénk szívesen. Vannak, akik előszeretettel dolgoznak csapatban, míg mások inkább az egyedüli munkavégzést preferálják. Nem árt ezzel tisztában lenni és kifejezetten úgy munkát keresni, hogy az megfeleljen a preferenciáinknak, hiszen hosszú távon nehéz lesz úgy együtt dolgoznunk másokkal, hogy mi jobb szeretjük magányosan végezni a dolgunkat.

A többség igyekszik elhelyezkedni a szakmájában, azonban nem kizárt, hogy a diploma vagy a képzés elvégzését igazoló papír elvégzését követően úgy döntünk, inkább valamilyen más területen próbáljuk ki magunk. Nem árt végig gondolni, hogy hajlandóak vagyunk-e átképezni magunkat vagy hallani sem akarunk tanulásról. Bizonyos szakmákban ugyanis rendszeresen részt kell vennünk továbbképzéseken, illetve, ha egy teljesen más területre szeretnénk váltani, akkor is szükségünk lesz tanulásra. Az álláskeresés és a sikeres elhelyezkedés egyik kulcsfontosságú eleme tehát nem más, mint az önismeret. Minél jobban tisztában vagyunk saját magunkkal, annál egyszerűbb megtalálnunk a hozzánk legjobban passzoló munkát.