A szén-monoxid riasztó létfontossága

Ha a lakásban van bármilyen gázkészülék, akkor fennáll az esélye, hogy valamikor meghibásodik és veszélyt jelent a lakókra. Annak ellenére, hogy a többség tisztában van vele, milyen veszélyes a szén-monoxid, a mai napig hallani balesetekről. Holott elkerülhető lennének a balesetek, tragédiák.

[wp_ad_camp_1]

A szén-monoxid riasztó fontosságáról ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Nem feltétlenül a régi, romos gázkészülékek okoznak csak problémát, hanem akár az újabb típusú készülékek is problémát okozhatnak. Már kis mennyiségű szén-monoxid belélegzése is komoly testi tüneteket okoz. Nagyobb mennyiségű szén-monoxid belégzése agykárosodáshoz vagy halálhoz vezet. Ráadásul a tüneteket nagyon könnyű összekeverni az egyszerű rosszulléttel. Ha rosszul érzi magát, hányingert, szédülést, fejfájást észlel, akkor ne feküdjön le pihenni, hanem először is menjen a friss levegőre. Ha jobban lesz, akkor valószínűleg gázszivárgás történik otthonában. Még egyszerűbb felismerni a szén-monoxid mérgezést, ha rendelkezik szén-monoxid érzékelővel. Pár ezer forintért már igazán megbízható készülékeket lehet vásárolni.

Viszont az nagyon fontos, hogy minőségi szén-monoxid érzékelőt vásároljon, tehát ne vegyen használt terméket és olyat se, amihez nem kapni magyar nyelvű használati útmutatót. A szén-monoxid érzékelő akár életet is menthet, így fontos beszerezni. Ha megszólal a szén-monoxid riasztó, akkor azonnal el kell hagyni a lakást. Előtte célszerű szélesre tárni az ablakokat, de ha sok időt vesz igénybe, akkor inkább hagyja. Viszont a szakembereket mindenképp értesíteni kell a problémáról. Azt sem árt tudni, hogy a rendszeres karbantartással megakadályozható, hogy a gázkészülék meghibásodjon. Éppen ezért érdemes rendszeresen szakembert hívni és legalább évente ellenőriztetni a készülékeket.