A szén-monoxid jelző rendkívül fontos otthon

Nem lehet eléggé kiemelni, hogy azokban az otthonokban, ahol gázkészülék szolgáltatja a meleget, mennyire fontos, hogy szivárgás esetén legyen egy olyan készülék, amely figyelmeztet a veszélyre. Nagyon gyakran a nem megfelelően felszerelt vagy karbantartott gázkészülék következtében alakul ki vészhelyzet.

A szén-monoxid jelző jelentősége kapcsán itt érhető el még több információ! Sokan úgy vélik, hogy az idős, döcögősen működő gázkészülékek esetében áll a veszély, hogy esetleg gázszivárgás történik. Holott ez egyáltalán nem így van. Egy korszerűbb készülék is veszélyes lehet, például, ha nincs megfelelően karbantartva. Érdemes tisztában lenni vele, hogy kisebb mennyiségű szén-monoxid belélegzése is életveszélyes lehet. Emiatt célszerű beszerezni pár már akár pár ezer forintért egy szén-monoxid riasztót, amely aktiválás esetén hasonló hangot ad ki, mint egy füstérzékelő vagy tűzjelző. A szén-monoxid elsősorban azért olyan veszélyes, mert színtelen, szagtalan, így nagyon nehéz érzékelni, hogy baj van. Gyakran akkor sem döbbenünk rá, hogy vészhelyzet van, amikor már rosszul vagyunk.

Nem csak a riasztó készülék beszerzése lehet hasznos, hanem az is, ha rendszeresen, legalább évente ellenőriztetjük a melegítő rendszert. Sajnos sok esetben elkerülhető lenne a baleset, ha a szakember elvégezné a karbantartást és fény derülne a lehetséges problémákra. Ha szén-monoxid mérgezés gyanúja áll fenn vagy a riasztó készülék bejelez, akkor tárjuk ki az ablakokat és mielőbb hagyjuk el a lakást. Az sem árt, ha a szomszédokat is értesítjük a helyzetről, hogy ők is biztonságos távolságba tudjanak vonulni. A nyílt láng használata tilos, sőt a villanykapcsoló használata is, ugyanis elegendő egy szikra, ahhoz, hogy a szén-monoxid berobbanjon.