A reiki szimbólumok jelentősége Usui mester japán módszerében

A reiki a köztudatban úgy ismert módszer, mint egyfajta energetikai kézrátételes gyógymód, mely különféle kézpozíciók alkalmazásán alapul. Azonban van egy kevéssé ismert része a reiki szimbólumok, mely a tan titkos tanításaként ismert. Ezen ismeretekhez ugyanis régen a tanítványok többsége nem férhetett hozzá, csak azok ismerhették a belső tanítást, akik megugrották a különböző követelményeket az energia érzékelésében, a spirituális fejlődésben és a gyógyításban.

[wp_ad_camp_1]

Manapság a reiki szimbólumok jóval közismertebbek, nem egyszer találkozni velük az interneten, könyvekben is, gyakran azonban hibás rajz, mantra és használati móddal. Ez igen sajnálatos, ugyanis e japán szakrális részét képezik, melyeknek meghatározott célja és funkciója van.

A reiki szimbólumok ugyanis szakrális geometriai formák, melynek ereje a rajz formájában van, ugyanakkor a használatkor nem szokás annak nevét ismételgetni. Funkciója több féle lehet pl. a toxin feloldása vagy közreműködés a mentális kezelésben.

Ugyanakkor a szimbólumok mellett léteznek elkülönítve az erővel feltöltött szavak vagy mantrák, ahol csak a kiejetett szó rezgése válik fontossá az adott gyakorlat közben. Ezzel szemben a jumon (ejtsd: dzsumon) esetében a rajz és a kimondott mantra is egyaránt hangsúlyt kap.

Vannak olyan vélekedések miszerint a reiki szimbólumok egyfajta mankók, melyet el lehet hagyni.. de ez nem teljesen így van. Meghatározott céllal integrálta a rendszerbe az alapító. Ez nem azt jelenti nem lehet jelképek nélkül energiát közvetíteni, de egyes speciális technikák így pl. a behangolás hangsúlyos része ezen speciális jelképek használata.

Ugyanakkor a reiki szimbólumok jelentéségét sokan félreértik, amikor nyugaton túl sokat, random módon és átgondoltság nélkül alkalmazzák. Ezen elgondolás mentén különös erőt képzelnek ezen jelképekbe, holott az igazság az, hogy a szimbólumoknak önmagukban nincsen erejük. Azt csak a beavatottak tudják használni. Többek között ezért is nincs értelme azokat feltölteni az internetre és könyvekben publikálni.