A legegészségesebb sajtfélék

A sajtok különböző változatainak se szeri, se száma. Számtalan ételnek tökéletes kiegészítői, de önmagukban is fantasztikus csemegék. Kitűnő forrásai a kálciumnak, ám nem mindegy, hogy melyik fajtát fogyasztjuk belőlük, ha valóban egészséges falatokra vágyunk.

[wp_ad_camp_1]

Az egészséges sajtok közé az alacsony zsír- és sótartalmú fajtákat soroljuk. A kemény sajtokkal érdemes vigyázni, ezek általában több kalóriát tartalmaznak, de ezeket sem kell teljesen száműzni az étrendünkből. A lényeg, hogy mérsékeljük az adagokat, ezért vagy reszelve vagy nagyon vékonyra szelve fogyasszuk őket.

A feta kitűnő választás, ha az ízek élvezete közben egészségünket is szeretnénk megóvni. A puha, fehér feta juh- és kecsketejből készül, ezért még a laktóz érzékenyek számára is ideális. A feta kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a legtöbb puha sajt. Hogy csökkentsük a sótartalmát, vízbe vagy tejbe áztassuk.

Az olasz ricotta a tej savójából készült, természetesen alacsony zsírtartalmú sajt, csupán 5%-ot tartalmaz belőle. A gouda egyes fajtáit akár 1 évig is érlelik, ezeket a laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. A svájci sajtok különösen egészségesek, mivel magas a foszfor tartalmuk, ennek pedig csontjaink örülnek leginkább.

Nem árt, ha tudjuk, melyek azok a sajtok, amik a legtöbb sót és zsírt tartalmazzák. Zsírtartalom tekintetében a kéksajt és a kecskesajt viszi a pálmát. Ez utóbbiból egy darabka akár a napi ajánlott zsírmennyiség 30%-át is magában rejtheti. A roquefortot és a parmezánt a magas sótartalom miatt célszerű kerülni.