A duzzadószalag legfőbb jellemzői

Annak érdekében, hogy az újonnan épített ingatlanok kifogástalan állapota hosszú évtizedekig megmaradhasson, kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszeres karbantartásra. Ennek fontos eleme a megelőzés, hiszen a legnagyobb károsodást általában a külső behatások okozzák. Ezek közül is a víz az, ami a legnagyobb kockázatot rejti magában.

Ennek tükrében nem is meglepő a duzzadószalag gyakori használata. Tudniillik még kisebb méretű építmények esetében is gondot jelent a különféle betonelemek illesztéseinek megfelelő szigetelése. Ugyanis bármennyire is precíz maga a kivitelezés, valamekkora rés mindenképpen marad, ami arra biztosan elegendő, hogy a szerkezet belsejébe jusson a talajvíz, illetve a csapadék. Ezt a folyamatot könnyedén megelőzhetjük duzzadószalag alkalmazásával. Ez a rendkívül egyszerűen használható kiegészítő ugyanis tökéletesen megfelel a hézagok szigetelésére. Speciális, hidrofil anyagának köszönhetően folyamatos nedvesség hatására idővel megduzzad és teljesen kitölti a rendelkezésre álló teret.

A térfogatnövekedés ráadásul késleltetéssel történik, azaz a folyamat csak akkor megy végbe, ha a nedvesség jelenléte folyamatos. További óriási előnynek számít a duzzadószalag kapcsán, hogy hosszú idő elteltével sem veszíti el funkcióját és a tágulás, illetve zsugorodás akárhány alkalommal végbe tud menni. Ez egyben azt is jelenti, hogy szakszerű telepítés esetén évtizedekre kielégítő megoldást nyújthat az alkalmazása. Ennek eléréséhez azonban rendkívül körültekintően kell eljárnunk az duzzadószalag használata során. A legfontosabb a megfelelően előkészített felület, függetlenül attól, hogy ragasztással, vagy mechanikai leszorítással történik a rögzítés. Ez magában foglalja a zsírtalanítást, illetve a zárványok eltávolítását is. Duzzadószalag telepítésénél mindig tartsuk be a gyártói utasításokat, hiszen a különféle módozatok némiképp eltérő bánásmódot igényelhetnek.