magyar cégek egy helyen


Mindenki vágyik rá és lehetőleg legyen minél több, mi az? Nem, nem a csokoládé, hanem a szabadnap. De, hogy kinek mennyi jár és milyen feltételekkel, az bizony nem egyszerű kérdés. Érdemes hát pár percet rászánni, hogy ezt az egyszerűnek tűnő, de mégis bonyolult kérdéskört kibontsuk.

Szabadság kalkulátor ez esetben az iránytű, melynek segítségével Ön is utána nézhet mégis mennyi az annyi. Mindenesetre először azt érdemes tisztázni mi is az a szabadság és pontosan miből áll össze? Szabadnapnak nem a hétvégéket és a munkaszüneteket nevezzük, hanem a munkanapra eső szabadságokat. A szabadnapok alapszabadságból, valamint pótszabadnapokból adódnak össze. Az alapszabadnap egységesen húsz szabadnap mindenki számára. A pótszabadnapok száma azonban nem ennyire egyértelmű, hisz több tényezőt is figyelembe kell venni kiszámításánál. Hogy mik is ezek? Többek közt a munkavállaló életkora, az adott évben ledolgozott napjai és a munkával töltött évei.

Életkor függvényében összesen tíz pótszabad nap járhat. Az életkor előre haladásával a pótszabadnapok száma nő maximum tízig. Nők várandósság esetén huszonnégy hét pótszabadnapra jogosultak, melyből négy hetet a gyermek születése előtt kell, hogy megkapjon a nő. Ezenkívül az édesapák számára is jár pótszabadnap, abban az esetben, ha kérvényt nyújt be. Ha ikrei születnek az öt pótszabadnap helyett, hét napot kaphat a férfi. A gyermekek számától függően további pótszabadnapok járnak a munkavállalónak. Bizonyos speciális esetekben, például föld alatti munkavégzés esetén vagy napi minimum három órás ionizáló sugárzásnak kitett dolgozók további pótszabadnapokra számíthatnak. További információkért látogasson el a pontosido.com weboldalra.


Kategóriák: Egyéb írások